Cine poate cere, de fapt, amânarea plății ratelor la bancă: Guvernul, așteptat cu precizări

de: Ciprian Ioana
26 03. 2020

Așa cum a promis, Guvernul a creat cadrul legal prin care românii pot cere băncilor amânarea ratelor cu până la nouă luni. Asta e ce a spus ministrul Finanțelor, dar forma finală e diferită și e adoptată de Guvern prin OUG.

Guvernul s-a reunit joi, 26 martie, într-o ședință de Guvern pentru a adopta mai multe acte normative urgente. Printre ele se numără și cadrul legal prin care românii pot cere amânarea plății ratelor. Ministrul Finanțelor spunea că e posibilă o amânare de până la nouă luni.

Numai că proiectul de OUG care a intrat în ședința de Guvern vine cu câteva condiții. Potrivit unor surse, aceste condiții se aplică atât persoanelor fizice care vor să ceară păsuire, cât și firmelor. Între altele, vor putea să-și amâne plata ratelor la împrumuturi doar persoanele fizice și IMM-urile care demonstrează că veniturile le-au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Și, de aici încolo, lucrurile devin mai complicate.

Cine va putea să ceară amânarea plății ratelor

Guvernu s-a reunit joi dimineață în ședință, iar pe listă e OUG care prevede posibilitatea amânării plății ratelor creditele bancare. Numai că sunt niște condiții. Astfel, cei de la G4Media scriu că, în cazul IMM-urilor, pot cere acest lucru doar dacă și-au încetat activitatea fie din cauza măsurilor luate de autorități, fie din cauza efectelor epidemiei.

De asemenea, ar trebui să facă dovada că nu mai pot plări salarii.

Prevederea e adaptată și pentru persoanele fizice. Acestea vor putea solicita păsuire doar dacă veniturile le-au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus. Sau, cu alte cuvinte, dacă au fost dați afară de la serviciu, dacă li s-a micșorat salariul sau alte situații de felul acesta. Și încă o prevedere foarte importantă. Nu pot beneficia de amânare la plata ratelor clienții care au deja restanțe la credite la data la care cer acest lucru.

De precizat că acestea sunt prevederi din proiect și că actul normativ va căpăta forma finală în ședința de Guvern.

Ce promitea ministrul Finanțelor

Cel care a anunțat această măsură a fost ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Guvernul susține că a identificat cadrul legal pentru a permite acest lucru, iar consultați în această chestiune au fost și cei de la BNR.

Florin Cîțu vorbea despre o amânare de până la nouă luni.

„Aici, fiecare cetățean va decide care este perioada pentru care să își amâne ratele. Se va face la cerere, nu e nevoie de niciun certificat de urgență, nu e nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face față în această perioadă și vor să-și amâne ratele la bancă vor face cerere la bancă. Detaliile vor fi în OUG pe care o voi propune [pe 26 martie] în ședința de Guvern”, a explicat ministrul.

E, de fapt, o soluție bună să ceri amânarea ratelor?

E foarte importantă, în acest context, forma finală a proiectului care iese din ședința de Guvern. Actul normativ poate permite amânarea ratelor, dar e important cum se raportează, de fapt, băncile după perioada convenită cu clientul. În fapt, după cum o spune numele, nu e vorba de o suspendare a plății ratelor, ci de o amânare.

Cu alte cuvinte, după perioada convenită, clienții băncilor s-ar putea trezi că sunt somați să plătească cele una, două, trei sau nouă luni pentru care au cerut păsuire. Și e greu de crezut că vor fi capabili de un asemenea efort financiar. Băncile au primit din partea BNR asigurări că nu mai trebuie să aibă provizioane pentru acele credite.

Asta înseamnă că ele nu trebuie încadrate la credite neperformante. Clienții care vor, totuși, amânare, ar trebuie să se asigure, spre exemplu, că e vorba, de fapt, de suspendarea plăților către bancă.

Cu alte cuvinte, dacă ai un credit pe cinci ani, care trebuie rambursat în fix 5 ani – adică 60 luni (5 X 12 luni), trebuie să te asiguri că banca îți garantează că-ți adaugă la această perioadă și lunile pentru care ai cerut amânare. Dacă ceri 9 luni, spre exemplu, asigură-te că perioada de cinci (dată exemplu) se prelungește cu cele 9 luni.